Sansele ca dupa gastric sleeve sa apara o complicatie

Oricat de entuziasmati am fi de posibilitatea unei operatii de micsorare a stomacului care sa ne rezolve problemele cu greutatea, nu putem sa nu ne gandim la posibilele complicatii ce pot avea loc. Desi nu exista o metoda de a anticipa complicatiile, in general acestea sunt rare si reprezinta un procent mic din totalul interventiilor executate corect.

Sansa aparitiei unei fistule

Fistulele sunt printre cele mai frecvente complicatii ce pot aparea dupa gastric sleeve. Au o incidenta de aproximativ 1% din totalul operatiilor, adica foarte rare. O fistula reprezinta o scurgere din stomac printr-o fisura ce se revarsa in cavitatea abdominala. Daca apare, aceasta se va intampla in primele doua saptamani de la interventie. Cele mai mari sanse sunt sa apara in primele zile. Medicul chirurg va va monitorizeza atent pe parcursul primelor 2-3 zile, pentru a vedea daca aveti o asemenea complicatie. Computerul tomograf este o solutie ce ajuta la depistarea fistulei si a revarsarii continutului stomacului in abdomen. Daca a fost depistata, procedura este de a fi operata de urgenta printr-o alta interventie chirurgicala. Daca ati parasit spitalul si aveti simptome precum dureri abdominale, transpiratii sau dificultati de respiratie, luati legatura de urgenta cu medicul.

Durerea cauzata de operatia de micsorare a stomacului

Alte potentiale efecte secundare

La fel ca in cazul altor interventii chirurgicale, exista posibilitatea aparitiei a numeroase probleme. Probabilitatea ca oricare dintre acestea sa vi se intample este extrem de scazuta. Complicatiile unui operatii de micsorare a stomacului pot fi de la sangerari postoperatorii, pana la pneumonie sau tromboze venoase profunde ce pot pune viata in pericol. O complicatie rara, raportata de unii chirurgi, este embolismul pulmonar, dar care are o incidenta relativ scazuta de aproximativ 5% din operatii. Embolia pulmonara este un cheag de sange care se deplaseaza din alta parte a corpului, de la picioare sau nivelul pelvisului, pana ce ajunge la arterele din plamani. De aceea in timpul operatiilor sunt folosite diverse metode sau dispozitive de compresie pentru a mentine sangele in miscare in picioare.