Riscurile si satisfactiile situatiilor sociale dupa operatie

Persoanele obeze sunt deseori o categorie de persoane marginalizate si de multe ori au senzatia ca parca ar fi invizibile, lipsite de importanta, neatregatoare sau dispretuite. Povestile despre discriminare sau despre ostilitati evidente abunda si aproape toti oamenii ce sufera de obezitate pot relata un incident in care greutatea lor a fost folosita cu rautate inpotriva lor. Cand un pacient obez sufera o interventie bariatrica si incepe sa piarda rapid in greutate, aceasta schimbare atrage rapid atentia prietenilor, colegilor sau celor din familie. Intrebarile invazive pot provoca stari incomode sau inconfortabile, iar cresterea vizibilitatii pacientului in ochii celorlalti poate aduce la suprafata cicatrici emotionale vechi. Reactia la acesta crestere de atentie la adresa lui varieaza de la placere intensa, la furie, rusine, resentimente sau frica.

Cum va fi resimtita senzatia de foame dupa operatie

In timp ce unii sunt mandri public de alegerea lor de a se opera si de pierderea in greutate, altii resimt o dorinta de intimitate. Ajustarea emotionala la noua circumstanta poate face dificila negocierea situatiilor sociale, iar emotiile pot fi crude si volatile, putand sa se schimbe de la o zi la alta. Comportamentul poate varia de la bucuria fatisa fata de noul statut, bucurie determinata de acest sentiment de vizibilitate si atractivitate, pana la nevoia de a se retrage, de a se ascunde si de a se proteja fata de cei ce i-au evitat in trecut. Anii de probleme nerezolvate legate de stima de sine, se pot schimba cu comportamente daunatoare sau periculoase precum promiscuitatea sexuala, asumarea unor riscuri hazardate, abuzul de alcool sau de droguri. Un trecut abuziv poate iesi deodata la suprafata cu tulburarile emotionale determinate de acest fapt. Comportamentul de refugiere in consumul de mancare nu mai este disponibil si deci, nici eficient. Perioada aceasta poate fi o perioada vulnerabila pentru pacientul bariatric, care nu a avut inca timp sa examineze si sa studieze aceste schimbari din viata lui si sa adopte obiceiuri noi si sanatoase in locul lor.

Mancatului excesiv dupa micsorarea stomacului

Cel mai frecvent comportament de dependenta pe care il poate adopta un pacient bariatric este cel legat de alcool. In momentul de fata nu se cunoaste exact daca acest comportament este o asa zisa “dependenta de transfer” sau este doar un proces fiziologic determinat de rapiditatea cu care alcoolul intra in sange.

O alta problema de socializare apare intre cuplurile casatorite. Multi te tem ca sotul operat va parasi relatia din cauza atentiei pe care incep sa o aiba din partea celor din jur, fiind, deci, perceputi mai atractivi. Altii declara ca sotul ce a suferit interventia incepe sa aiba schimbari de personalitate sau de comportament. Aceste modificari incep sa devina incomode, alarmante, sau dramatic diferite fata de persoana pe care au cunoscut-o. Relatiile pot suferi schimbari dramatice, deoarece pacientul incepe sa experimenteze lumea in mod diferit.

9 lucruri despre gastric sleeve si scaderea in greutate

Satisfactia situatiilor sociale dupa interventie

Nu mereu modificarile ulterioare operatiei duc la conflicte sau dificultati. Foarte multi pacienti declara cresteri de energie, de sociabilitate si satisfactie atat in relatiile vechi, cat s in cele noi. Victoriile obtinute devin un strigat de satisfactie si motivare exprimate pe grupurile de sprijin sau pentru prietenii cu care pacientii discuta. Aceste victorii dau cu atat mai multa satisfactie pentru ca in general se invart in jurul situatiilor sociale care le-au provocat jena sau dificultati inainte de pierderea in greutate. De exemplu acum dupa slabire au mai mult loc in scaunul unui avion, fara a mai fi nevoie de o extensie a centurii de siguranta facand calatoria mai placuta comparativ cu timpul trecut. Pacientii incep sa se bucure de socializare mai mult, intalnindu-se in grupuri de exercitii fizice, de Zumba sau yoga. Aceste activitati duc la noi prietenii cu ajutorul carora reusesc sa sustina noile obiceiuri pe care incearca sa si le construiasca. Incaputul mai lejer in scaunul unui restaurant, abilitatea de a se strecura si a merge mai usor printr-o multime, constientizarea noilor haine pe care le poarta ca fiind mult mai mici, toate astea ofera incredere, placere si un sentiment de apartenenta ce le da incredere sa se implice in conversatii pe care altadata le evitau.

Carbohidratii pentru pacientii cu operatie gastric sleeve

O crestere a valorilor proprii duce deseori la standarde mai inalte si de dezvoltare a unor metode ca aceste stanfarde sa fie atinse. Singuratatea, care pentru unii a reprezentat un mod aproape permanent de viata, incepe sa se estompeze pe masura ce incepe sa capete curaj si speranta. Adesea va deveni mai receptiv la relatiile pe care si le refuza din cauza temerilor personale, de nesiguranta sau pur si simplu de prejudecati pe care renuntase sa si le mai explice.

Aproape toti bariatricii dupa scaderea excesului de greutate resimt senzatia de libertate, de extuziasm cand merg la magazine de imbracaminte si o intimidare din ce in ce mai redusa in fata unor situatii sociale care inainte le produceau disconfort. Majoritatea vor ca experienta lor sa ajunga si la altii in scopul de a le oferi sprijin si a-i ajuta sa ajunga sa se bucure de o viata normal ponderala. Gandurile si emotiile care inainte isi gaseau alinare in mancare incep sa fie uitate si in locul lor incep sa-si faca loc alte cai de satisfactie mult mai sanatoase.

Care e cauza senzatiilor de frig dupa gastric sleeve

Chirurgia bariatrica este un catalizator important pentru schimbarea vietii, iar pacientii au nevoie de un sprijin intens in timp ce negocieaza cu propriul corp aceste schimbari. Unele sunt exceptional de interesante dar trebuie sa fiti atenti ca pot provoca si efecte secundare la care nu v-ati astepta.