Proteina si importanta ei pentru bariatrici dupa operatie

Proteina este una dintre cele trei substante macronutriene primare care sunt esentiale pentru includerea in dieta zilnica. Functia primara a proteinelor este de a servi ca un bloc de constructie pentru a ne forma muschii, oasele, organele si multi hormoni din corpul nostru. Ca toate celelalte substante nutritive din dieta noastra, este important sa consumam cantitatea recomandata de proteine si sa nu depasim cerintele organismului.

Cat de multe proteine are nevoie un pacient dupa operatie

Nevoile de proteine vor varia de la individ la individ, dar cantitatea medie de proteine recomandata pacientilor dupa interventie chirurgicală este de aproximativ 70 grame pe zi. Nevoia de proteina se calculeaza raportandu-ne la greutatea ideala. Daca aveti in momentul operatiei 150 de kg, asta nu inseamna ca aveti nevoie de 150 de grame. Daca greutatea dumneavoastra in mod ideal ar fi de 80 de kilograme, atunci aveti nevoie de 64-80 de grame de proteine pe zi. Un om are nevoie de 0,8-1 gram de proteina pe kilogram corp. Adica 0,8×80 kg=64 grame.  Daca din alimentatie consumati 30 de grame pe zi, atunci mai este necesar sa luati doar 34 de grame de proteina suplimentar. Proteina este un nutrient esential pe care nu il puteti sacrifica dupa interventia chirurgicala, astfel incat cantitatea de care aveti nevoie ramane aceeași ca si inainte de operatie. Majoritatea oamenilor sunt obisnuiți să manance mult mai multa proteina decat au nevoie, dar mai mult nu inseamna mai bine in acest caz.

Cat de buna este dieta ketogenica dupa gastric sleeve

Ce se intampla atunci cand consumam prea multa proteina

Consumul mai mare de proteine decat este necesar poate avea un impact negativ asupra corpului nostru, mai ales dupa o interventie chirurgicala de micsorare a stomacului. Intrucat dimensiunea stomacului se micsoreaza foarte semnificativ, consumarea prea multor proteine ar putea insemna ca pacientii nu urmează o dieta echilibrata. Aceasta inseamna ca dieta lor ar putea fi foarte scazuta in carbohidrati si grasimi, ceea ce ar putea duce la anumite deficiențe nutritive. De exemplu, o dieta scazută in carbohidrati ar putea fi, probabil, scazută in fibre. Alte efecte secundare a consumului excesiv de proteine includ:

Leziuni ale rinichlilor. Rinichii sunt organe care proceseaza proteinele si pot deveni suprasolicitate daca sunt consumate in exces.

Constipatie. Din cauza lipsei de fibre, acestea gasindu-se doar in alimente pe baza de plante.

Chirurgia plastica dupa operatia de micsorare a stomacului

Deshidratare. Cu cat se consuma mai multa proteina, cu atat corpul are nevoie de mai multa apa pentru a elimina nivelul de azot din urina.

Risc crescut de cancer. Datorita consumului ridicat de proteina provenita din carne.

Risc crescut al bolilor cardiace. Mai ales daca dieta este, de asemenea, bogata in grasimi saturate.

Respiratie urat mirositoare. Cand aportul de carbohidrati este prea scazut, puteți intra intr-o stare de ketoza si suferiti de multiple efecte secundare, printre care unul este si respiratia urat mirositoare. Puteti citi mai multe despre dieta Keto și efectele dietelor cu conținut scazut de carbohidrati facand click aici.

Modificari ale dispozitiei. De asemenea, provocat de un consum scazut de carbohidrati. Amintiți-va ca, carbohidratii sunt pentru corpul dumneavoastra sursa de energie preferata a creierului (puteți citi mai multe despre carbohidratii pentru pacientii cu operatie de micsorare a stomacului in articolul acesta.

Pielea lasata si in exces dupa Gastric Sleeve

Care sunt cele mai bune surse de proteine

Este important sa consumam proteine dintr-o varietate mare de surse. Pacientilor cu gastric sleeve ar trebui sa se concentreze pe carne slaba si pe alimente pe baza de plante care sunt bogate in proteine. Cele mai bune surse includ:

  • Pieptul de pui fara piele
  • Somon fara piele
  • Pesti cu carnea alba
  • Albusul de ou
  • Branza cottage cu continut scazut de grasime
  • Legumele cum ar fi fasolea, linte sau naut
  • Semintele precum canepa, chia, susanul sau inul

Rețineti că branza obisnuita nu am trecut-o in lista. Desi branza contine proteine, este de fapt cea mai mare parte grasime. Va recomand sa tineti cat mai departe branza in alimentatia dumneavoastra datorita continutului sau ridicat de calorii.

Daca fac sport am nevoie de mai multe proteine?

Cand va veti decide sa faceti sport, recomandat ar fi sa limitati cantitatea de calorii arse la cel mult 200 pe zi. Acest lucru se datoreaza unei varietati de motive despre care vom vorbi intr-un articol separat.

Micsorarea stomacului si riscul gastritei dupa operatie

Acum inapoi la intrebare. Raspunsul de DA, veti avea nevoie de ceva mai multe proteine decat in cazul in care nu v-ati fi apucat de sport si exercitii. Dar, de asemenea, veti avea nevoie de mai multe calorii in general, ceea ce inseamnă, un pic mai multi carbohidrati si grasimi ce trebuie sa-i introduceti in alimentatie.

Va trebui sa consum shake-uri de proteine tot restul vietii?

Raspunsul este NU. dar numai atat timp cat poti consuma din alimentatie cantitatea necesara de proteine. Bauturile pe baza de proteine reprezinta o modalitate foarte usoara de a depasi nevoile noastre de proteine, astfel incat ele trebuie consumate doar cand e nevoie sa ne ajute sa atingem obiectivele zilnice. Aveti grija cum consumati insa proteinele. Ele nu reprezinta un bun substitut pentru mesele complete.