Operatia gastric sleeve creste testosteronul la barbati

Cercetarile arata ca obezitatea si circumferinta taliei sunt predictori ai nivelului scazut de testosteron. Acest fapt poate fi veficicat cu usurinta prin analiza cantitativa din sange. Testosteronul scazut la barbati a fost asociat cu multe probleme de sanatate, inclusiv cresterea estrogenului, cresterea aparitiei evenimentelor cardiace, energia scazuta, stare depresiva, disfunctie erectila, libidoul scazut si disfunctie erectila. Diagnosticarea si corectarea testosteronului scazut la barbati are efecte importante in imbunatatirea sanatatii generale.

Un studiu realizat de catre Universitatea Stanford din Californiaa investigat efectele operatiei de gastric sleeve la persoanele obeze si cu nivel scazut de testosteron. Inaintea interventiei, barbatii aveau in IMC mediu de 46 si 63% dintre ei aveau un nivel scazut de testosteron. Nivelurile sangvine de testosteron seric DHEA și PSA au fost testate inaintea interventiei bariatrice si mai apoi cu regularitate la 3 luni, 6 luni si 12 luni. La un an, media indicelui IMC a scazut considerabil, situandu-se la 31, iar procentul barbatilor ce au mai avut testosteronul la nivel scazut a fost de 41%. Prin analiza la 12 luni s-a constatat ca valorile medii ale testosteronului au crescut de la 295 ng/dl la 423 ng/dl. Valoarea de referinta considerata a fiind normala fiind 300 ng/dl.

Micsorarea stomacului, apneea in somn si reducea sforaitul

Chiar daca studiul a fost relativ efectuat pe un numar redus de barbati, iar unii il considera nu indeajuns de relevant, un fapt este cert. Gastric sleeve are un impact pozitiv prin scaderea IMC-ului ceea ce va favoriza cresterea testosteronului cu atat mai mult cu cat persoana se apropie de greutatea ideala.