Gastric Sleeve si refluxul gastroesofagian (BRGE)

Despre refluxul gastroesofagian sau refluxul acid gastric

Pentru a intelege refluxul gastroesofagian, este necesar sa cunoasteti un pic principiile de functionare ale tractului digestiv. Un muschi, avand forma unui inel si cunoscut sub numele de sfincter esofagian inferior, este situat chiar la deschiderea stomacului. Acesta se inchide atunci cand alimentele trec prin el. Dac aacest muschi nu se inchide, atunci acidul din stomac urma in esofag ducand la disconfort. Senzatia este de arsura si durere toracica si de aceea persoanele ce sufera de asa ceva au numit aceasta senzatie de reflux gastric, arsura la stomac.

Semne si simptome de reflux

  • Greata
  • Varsaruri
  • Ragait excesiv
  • Balonare
  • Dureri in piept
  • Dureri in partea superioara a abdomenului

Operatia de gastric sleeve amelioreaza refluxul gastroesofagian?

Daca in cazul altor interventii bariatriace s-a dovedit ca apare o ameliorare a refluxului acid ga stric, in cazul operatiei de gabstric sleeve acest lucru nu va fi prea eficient. Din contra in unele cazuri poate afecta mai rau aceasta stare sau se poate declansa la pacienti sanatosi din acest punct de vedere inainte de operatie. Cam 1 din 11 pacienti fara antecedente inainte de interventie, au acuzat dupa aceasta aparitia acestei afectiuni, conform unor studii publicate in revista JAMA Surgery. Studiul a fost realizat pe 39.000 de pacienti, iar cea mai eficienta cale de a ameliora refluul gastric a fost bypass-ul gastric.

Schimbarea modului de a privi mancarea dupa operatie

De ce gastric sleev-ul poate duce la acid gastroesofagian sau poate inrautati starea

Una din cauzele comune ale BRGE este consumul de mancare multa ce va deveni grea pentru stomac. Interventia chirurgicala presupune rezecarea unei parti majore a stomacului si implicit diminuarea acestuia. Din cauza aceasta refluxul gastric este mult mai probabil decat inainte, mancarea fiind inghesuita intr-un spatiu mai mic. Acest simptom poate fi prevenit prin mancatul lent, foarte bine mestecat si evitarea supraalimentarii stomacului. Va trebui sa invatati momentul cand sunteti plini si sa nu incercati sa mai luati o gura in plus doar datorita poftei. In acest fel problemele refluxului pot fi evitate.