Etapele evaluarii unui pacient pentru o operatie gastric sleeve

Gastric sleeve este o optiune viabila pentru persoanele obeze ce nu au fost in masura sa piarda in greutate prin alte masuri cum ar fi dieta sau exercitii fizice.

In general chirurgii recomanda operatia in cazul indivizilor cu indice de masa corporala (IMC) mai mare de 40. IMC este un indicator de calcul ce stabileste numarul ideal de kilograme pe care cineva trebuie sa le aiba la o inaltime data. UN IMC de 25, pana la 29,9, este considerat supraponderal. Mai mult de 30 este considerat obez. O interventie de micsorare a stomacului ar putea avea loc cateodata in conditiile unui IMC mai mic, de 35-40 daca aveti o problema medicala ce poate fi ameliorata prin aceasta procedura. Putem enumera aici: diabetul zaharat, apneea in somn, hipertensiunea sau osteoartrita.

Intrebari frecvente despre gastric sleeve

Cine imi va face evaluarea in vederea operatie

Echipa medicala va efectua o interventie chirurgicala numai daca stie ca va va oferi beneficii pentru sanatatea dumneavoastra. Pentru ca operatia sa fie un succes, dupa micsorarea stomacului trebuie sa aveti in vedere schimbarile necesare referitoare la dieta si la stilul de viata pe tot parcursul acesteia.

Pentru a fi declarat eligibil pentru operatie va trebui sa aveti in prealabil o serie de intalniri cu personalul medical, printre care enumeram:

 • Medicul chirurg care te va declara eligibil sau nu
 • Un psiholog ce va analiza daca din punct de vedere al sanatatii mintale sunteti un pacient pregatit sau nu.
 • Un dietetician ce va stabili un regim alimentar preoperator ce te va ajuta sa slabesti inainte pentru a reduce riscurile operatiei.
 • Un cardiolog ce se va asigura ca inima este sanatoasa.
 • UnĀ pulmonolog ce va analiza starea plamanilor inainte de operatie.
 • Un specialist in boli de nutritie
Cum ne pregatim de operatia micsorarii stomacului

Este posibil ca in unele cazuri in functie de probleme si afectiuni sa dureze si cateva luni pana veti fi programat pentru operatie.

Starea psihologica este o componenta extrem de importanta a procesului de aprobare. Operatia de micsorare a stomacului este un mare angajament personal pe care pacientul si-l asuma. Interventia va schimba permanent obiceiurile alimentare avute inainte. Va trebui sa aratati ca intelegeti pe deplin riscurile si beneficiile unei astfel de operatii. O mare importanta pentru buna dumneavoastra conditie psihica o poate avea familia sau cercul prietenilor care este necesar sa va sprijine.

Ce analize am nevoie pentru aprobarea operatiei

Va trebui sa efectuati analize la inima, plamani, stomac, ficat, vezica biliara, inclusiv urmatoarele:

 • Analize de sange
 • Ecografie cardiaca
 • Electrocardiograma
 • Studierea somnului
 • Analiza functiei pulmonare
 • Ecografie abdominala superioara

Inainte de operatie este posibil ca doctorul sa va ceara sa slabiti un pic, 5% – 10%, sau daca sunteti fumator sa renuntati la fumat. Ideal este indicat sa renuntati cu cateva saptamani inainte. Aceste modificari ajuta la minimizarea riscurilor interventiei.

Eligibilitate pentru operatia de gastric sleeve

Stabiliti asteptari realiste pentru pierderea in greutate

Este important sa aveti un target realist al kilogramelor ce doriti sa le pierdeti dupa operatie. Majoritatea oamenilor nu scapa de excesul ponderal 100% in urma operatiei. Interventia va ajuta sa pierdeti maxim 80 la suta din excesul de grasime.