Durerea cauzata de operatia de micsorare a stomacului

Una din cele mai frecvente intrebari ale pacientilor cand discuta despre o operatie de micsorare a stomacului este cat durere va resimti si pe cat de lunga perioada va fi aceasta. Frica de a suferi o multime de dureri este o preocupare foarte comuna. Raspunsul la aceasta intrebare este: NU, nu va exista durere extrema in majoritatea cazurilor, va fi cel mult moderata si usor de controlat cu medicamente administrate in primele ore dupa operatie cand sunteti inca la terapie intensiva. Pe baza experientei personale, din cate am observat, intensitatea durerii variaza de la pacient la pacient si asta cel mai probabil din cauza ca toleranta suportabila la durere este diferita de la individ la individ. In cazul meu chiar am fost extrem de surprins nesimtind nici o durere. A doua zi cand am inceput sa beau apa, cu lingurita, chiar ma gandeam daca intr-adevar fusesem operat. Ce poate provoca insa durere. Dupa cum am mentionat, una din cauze poate fi toleranta la durere diferita in functie de pacient. Apoi:

Micsorarea stomacului si 8 mituri gresite ale operatiei

Tehnica utilizata de catre chirurg

Exista diverse tehnici in efectuarea interventiei de gastric sleeve. Puteti citi mai multe despre tehnici si cum pot fi ingrijite inciziile in acest articol. In mod majoritar operatia se realizeaza cu 4 sau 5 incizii, in functie de cum considera medicul sa opereze. Unele incizii sunt mai mici, altele un pic mai mari, de aproximativ 1,5-2 centimetri. Aceste incizii pot crea o oarecare durere unor pacienti.

Toleranta la medicamente

Exista cazuri, rare, in care pacientul din diverse motive, in trecut, a fost nevoit sa foloseasca medicamente sau sedative puternice pentru a trata o afectiune. Daca a luat o perioada destul de lunga de timp, exista o sansa de a fi dezvoltat o anumita toleranta, astfel incat doza uzuala pentru controlul durerii postoperatorii dupa gastric sleeve sa nu mai fie suficienta pentru ei. Acest lucru nu inseamna ca durerea nu poate fi controlata, dar va necesita doze mai mari. Acesta este un motiv serios sa va informati medicul in mod corect despre tratamentele din trecut.

Micsorarea stomacului si riscul gastritei dupa operatie

Manipularea excesiva a intrumentelor in timpul operatiei

Este unul din motivele pentru care, in unele cazuri, medicul cere pacientului sa tina o dieta pre-operatorie si sa slabeasca un anume numar de kilograme. Astfel, operatia sa devina mai “simpla” cat mai mult posibil. Realizarea pierderii unei anume greutati inaintea interventiei ajuta chirurgul intr-o mai mica manipulare a organelor interne, mai exact a ficatului si a stomacului, dar si in mediul inconjurator acestora. In acelasi timp si inciziile nu vor fi atat de mult “iritate”, durereea acestora dupa interventiie fiind limitata.

Lipsa de experienta a chirurgului

Daca gasiti un mecic ce se ofera sa va opereze conventional, adica o interventie chirurgicala deschisa, cu o incizie mare de la stern pana aproape de buric, luati in considerare mai multe optiuni de pe lista scurta a doctorilor la care v-ati hotarat, pentru ca singurul motiv al unei astfel de interventii este lipsa experientei medicului in chirurgia laparoscopica.

5 etichetari negative pe care bariatricii ajung sa si le puna

Cat de intense sunt durerile dupa operatie

Daca interventia este executata de o echipa de chirurgi experimentati, ar trebui ca durerile sa fie complet tolerabile, iar utilizarea analgezicelor pentru o perioada de 48 de ore ar trebui sa fie suficient. Daca mai departe de aceasta perioada pacientul resimte disconfort, medicul poate prescrie mai departe o reteta in acest sens. In termeni generali, pacientul poate simti un disconfort in special in zona inciziilor, cu precaderea la cea prin care portiunea de stomac rezecata a fost scoasa din cavitatea abdominala. Luand in considerare amploarea procedurii, in opinia mea de pacient trecut prin experienta interventiei, durerea aceasta este foarte acceptabila si neglijabila.

Pe langa disconfortul inciziei peretului abdominal, un alt disconfort este senzatia de presiune pe care unii pacienti o percep ca o durere in partea adomenului superior. Datorita micsorarii drastice a capacitatii stomacului, chiar si cantitati reduse de aer sau saliva ce ajung in acesta, fac ca senzatia sa fie resimtita cum ca ati fi plin de continut in stomac. As asocia acest disconfort ca atunci cand beti foarte rapid o bautura carbogazoasa, care din cauza acidului va crea o presiune abdominala si necesita o iminenta de a elimina gazul prin ragaire.

Sansele ca dupa gastric sleeve sa apara o complicatie

Dupa externarea din spital, mare parte a durerilor aparute la nivelul stomacului depind de pacient. Cu cat adera mai bine la bunele practici ale dietelor post-operatorii, cu atat durerile vor mai scazute in intensitate si recuperarea mai usoara.