Diabetul de tip 2 vindecat dupa micsorarea stomacului

Din ce in ce mai multe studii sustin cu incredere ca operatiile bariatrice sunt un remediu eficient de tratare al diabetului de tip 2. Pentru a fi mai clari, diabetul nu este inca inteles pe deplin de stiinta medicala si nu poate pretinde ca in cazul unei operatii de micsorare a stomacului va exista o rata de vindecare de 100%. Dar un lucru a fost sigur observat. Exista o remisie clara a acestei afectiuni dupa operatie. Remisia inseamna o revenire la normal al valorilor zaharului din sange, fara a mai fi nevoie de medicamentele necesare. Cu valorile glucozei revenite la normal, complicatiile diabetului nu vor mai progresa, iar corpul va avea ocazia si sansa de a rezolva daunele provocate.

Cunoastem cum gastric sleeve determina diabetul sa intre in remie. Ceea ce nu se stie este cum reuseste asta. Este clar ca revenirea la o greutate normala duce la scaderea zaharului din sange, iar din punctul asta de vedere gastric sleeve este eficient. Dar totusi exista multi alti factori. Foarte multi diabetici au observat chiar imediat dupa interventie cum efectele diabetului incep sa se diminueze Aceasta este ceea ce stiinta nu poate intelege pe deplin.

Gastric sleeve si reducerea durerilor de spate dupa operatie

Care sunt teoriile

O teorie incearca sa explice ca indepartarea unei parti a stomacului influenteaza imediat modul cum glucoza este procesata de sistemul digestiv. Alte studii sustin ca prin descarcarea foarte rapida a alimentelor in intestin, se stimuleaza o substanta numita “glucagon”, un hormon pancreatic foarte important ce influenteaza direct reglarea echilibrului glicemic impreuna cu insulina.

Stomacul produce hormonul foamei numit Ghrelin, precum multi alti hormoni de reglare ai glucozei. Ghrelinul se produce majoritar in partea superioara a stomacului si este singurul hormon cunoscut ce stimuleaza senzatia de foame si actioneaza reducand secretia de insulina dupa masa. In mod obisnuit, inainte de masa, stomacul produce o mare cantitate din acest hormon, iar dupa masa productia este mult redusa. Operatia de micsorare a stomacului determina pacientul sa aiba un apetit al foamei mult redus, sa secrete mai multa insulina, iar nivelul de zahar sange sa fie mult diminuat.

Reactiile adverse, riscurile si beneficiile operatiei

In orice caz, oricare ar fi teoriile, toate studiile remarca ca interventia bariatrica este mult mai eficienta in tratarea diabetului decat terapia medicamentoasa. Chiar si in cazul pacientilor carora la care diabetul nu intra in remisie, nivelul lor de glucoza este cu mult mai mic decat in cazul pacientilor ce nu au suferit o interventie bariatrica. 

Care sunt sansele de a obtine o remisie completa

Sansa de a avea o vindecare rapida a diabetului de tip 2 depinde foarte mult de stadiul bolii si de cat timp este bolnav pacientul. Cu cat suferiti de mai putin timp, cu atat remisia va fi mai mare. acientii cu diabet sever, care apeleaza la insulina, au sanse de remisie mai mici decat cei ce iau doar medicamente.

Remisia va fi permanenta?

Este o intrebare la care nu se poate raspunde cu siguranta. Este un lucru necunoscut inca, dar toate studiile indica ca beneficiile sunt de foarte lunga durata iar mentinerea unei greutati normale este foarte importanta.

5 Beneficii ale operatiei de gastric sleeve

Concluzie

In ciuda potentialelor castiguri oferite de gastric sleeve diabeticilor, din pacate accesul la aceasta interventie ramane prohibitiva majoritatii. Mai putin de 2% dintre cei eligibili ajung sa beneficieze de operatie. Complicatiile diabetului sunt grave cum ar fi: boli cardiace, accident vascular cerebral, amputaii ale membrelor inferioare, orbire sau insuficienta hepatica. Asa ca orice efort puteti depune pentru a avea sansa unei interventii bariatrice merita pentru o viata mai sanatoasa din acest punct de vedere.