Deficitul de vitamina D dupa micsorarea stomacului

In viata de dupa operatie mai toata lumea vorbeste despre Vitamina D. Vitamina D, este una din cele 4 vitamine solubile in apa. Celelalte sunt vitaminele A, E si K. Vitamina D este importanta in metabolismul osos, iar unele studii sugereaza chiar ca are influente directe asupra imunitatii, avand in acelasi timp si proprietati antiinflamatorii. De asemenea nivelul scazut al vitaminei D poate creste incidenta si mortalitatea in cazul bolilor cardiovasculare. Cercetarile in cazul acestei vitamine sunt destul de multe, incercand sa se afle aportul ei in cazul unor boli precum: diabetul zagarat, hipertensiunea arteriala sau a unor boli autoimune precum scleroza multipla.

De ce este atat de importanta vitamina D

  • Muschii au nevoie de vitamina D pentru a se putea misca.
  • Nervii au nevoie de vitamina D pentru a ajuta la transportarea informatiilor dintre creier si restul receptorilor.
  • Sistemul imunitar are nevoie de vitamina D pentru combaterea virusilor si a bacteriilor.
Schimbarea modului de a privi mancarea dupa operatie

In conditiile acestea cam toate functiile corporale au nevoie de vitamina D, ceea ce ne obliga sa fim atenti mereu sa nu fim deficitari.

Care este cauza deficientei de vitamina D

  • Expunerea la lumina solara limitata
  • Rinichii nu o pot transforma din forma inactiva in forma activa
  • Dupa o operatie de obezitate absortia in tractul digestiv poate fi inadecvata
  • Cantitatile mari de grasime acumulata sub piele retine mai multa vitamina D si modifica eliberarea acesteia in circulatie, ducand la o scadere
  • Pacientii post gastric by-pass pot deveni deficienti in timp din cauza faptului ca vitamina D nu mai poate fi absorbita in partea superioara a intestinului subtire.

Rahitismul la copii si osteomalacia la adulti (inmuierea oaselor prin mineralizarea defectuoasa), sunt cele mai frecvente boli de deficit al vitaminei D. Unele simptome ale deficientei fac ca pacientii sa se simta obositi sau au diferite dureri generale. Dar la fel de bine unii pacienti pot sa nu resimta nici un simptom.

Cum influenteaza operatia relatiile de cuplu

Surse alimentare de vitamina D

Carnea de peste, somon, ton sau macrou, este una din cele mai bune surse de hrana pentru a asimila vitamina D. Ficatul de vita, branzeturile si galbenusul de ou ofera si ele aport de vitamina D dar in cantitati mici. In cazul unui deficit corpul trebuie fortificat prin adaugarea in mancare sau lichide. In lapte sau iaurt de exemplu.

Lumina soarelui ca sursa de vitamina D

Vitamina D se poate obtine si prin expunerea directa la soare. Pielea expusa la soare printr-o fereastra in timp ce va aflati in interior nu va produce vitamina D. Pentru aceasta trebuie sa fiti afara pentru ca pielea sa poata sintetiza vitamina. Cerul inorat, intunecat sau umbra pot limita cantitatea de vitamina D pe care pielea o produce.

In cocncluzie: Vitamina D este foarte importanta.Pacientii ce au avut o operatie de micsorare a stomacului este posibil ca in primul an sa aiba mai multe deficiente repetate de vitamina D. Deci,  nivelul de vitamina D trebuie verificat periodic, iar in cazul unei deficiente trebuie marita perioada petrecuta la soare, afara, completat cu recomandarile medicului.