Cum ne pregatim de operatia micsorarii stomacului

In lunile si saptamanile premergatoare interventiei chirurgicale vor trebui facute schimbari in modul dumneavoastra de viata. Va trebui sa planificati modificari de dieta, exercitii fizice si sa va reorganizati stilul de viata ce va urma dupa operatie. Toate aceste lucruri sunt necesare pentru a scadea sansele unor complicatii grave precum o fistula post chirurgicala.

Va fi necesar ca inainte de operatie sa aveti mai multe intalniri cu medicul chirurg. Acesta va prescrie o dieta corespunzatoare ce va va ajuta sa slabiti si sa nu pierdeti din masa musculara. Dieta va fi preponderent formata din proteine si cu un numar scazut de carbohidrati sau grasimi. Este posibil sa vi se spuna sa urmati o dieta lichida scazuta in calorii pentru cateva saptamani inainte de a intra in sala de operatie. Printre lichidele pe care trebuie sa le evitati se numara: cafeaua, bauturile acidulate si orice alta bautura bogata in sodiu si zahar.

Gastric Sleeve si refluxul gastroesofagian (BRGE)

Concomitent trebuie sa incepeti sa faceti si exercitii fizice ce vor ajuta procesul de slabire.  Acest pas va fi important si prin faptul ca veti incepe sa va asumati stilul de viata sanatos necesar dupa ce veti efectua interventia bariatrica.

Renuntarea la fumat

Prostul obicei al fumatului restrictioneaza fluxul sanguin, fiind un factor de risc pentru complicatii. Printre factorii determinati de acest obicei se numara: scurgerile gastrice, slaba functionare a plamanilor sau dezvoltarea pneumoniei post-operatorii.

Evitati consumul de alcool

Inaintea operatiei alcoolul trebuie consumat responsabil deoarece poate avea repercusiuni. Ar trebui renuntat de tot la alcool cu minim o saptamana inainte.

Pregatirea psihica

Indiferent daca aveti doar un prieten sau intreaga familie in jurul dumneavoastra sa va sustina, este necesar sa intelegeti care sunt implicatiile operatiei. Exista o larga speculatie care se face ca pacientii pot efectua interventia, apoi slabesc si asa vor ramane toata viata fara sa mai depuna vreun efort. Total gresit. Dupa operatie urmeaza foarte multa munca in incercarea de a fi schimbat fostul mod de viata.

Carbohidratii pentru pacientii cu operatie gastric sleeve

Dieta pre-operatorie

Multi pacienti cred ca li se va permite o ultima masa plina de excese inainte de gastric sleeve. Lucru absolut fals. Prin supraalimentarea stomacului si consumarea multor alimente bogate in grasimi in apropierea operatiei, nu poate provoca decat probleme in timpul procedurii. Consultati-va cu medicul ce si cat sa va alimentati inainte.

Puteti incepe cu cateva saptamani inainte prin reducerea drastica a zaharului consumat. Aceasta regula este cu atat mai importanta daca sunteti si diabetic. Concentrati-va pe consumul unor alimente cat mai usore si sanatoase. Legume verzi si carne bogate in proteine si slabe in carbohidrati. Ar trebui sa renunttai la diverse sucuri, bauturi energizante si sa consumati numai apa pentru hidratare.

Alaturati-va unui grup de sprijin bariatric

Avand un grup de oameni care trec la randul lor printr-o operatie de micsorare a stomacului, poate fi reconfortant intr-o perioada in care s-ar putea să aveți nevoie cel mai mult de acest lucru. Grupul de sprijin poate servi ca un punct de plecare pozitiv in vederea impartasirii de sfaturi, experiente si alte informatii utile pe masura ce va apropiati de data operatiei. Este de preferat sa pastrati legatura cu grupul de sprijin si dupa interventie.

Riscurile si satisfactiile situatiilor sociale dupa operatie

Pregatirile pentru ziua operatiei

Discutati cu medicul dumneavoastra despre toate medicamentele pe care le luai. Inclusiv cele ce le administrati fara prescriptie medicala. Poate este necesar ca unele sa fie intrerupte precum cele pentru subtierea sangelui. Nu intrerupeti nici un tratament fara acordul medicului dumneavoastra. De aseenea informati-l despre orice schimbare recenta a starii dumneavoastra de sanatate cum ar fi febra sau tuse. In unele cazuri din cauza acestor manifestari operatia trebuie amanata pentru a preintampina eventualele riscuri.

Inainte de operatie va fi necesar sa consumati numai lichide limpezi cu aproximativ 12 ore inainte. Lichidele limpezi includ apa, sucuri fara pulpa, compot sau ceai fara lapte.

Pana atunci asigurati-va ca va informati cat mai mult si stabiliti din timp asteptari cat mai practice legate de aceasta interventie.