Cum influenteaza operatia relatiile de cuplu

Operatia de micsorare a stomacului poate schimba viata intr-o multitudine de moduri. Un studiu suedez realizat de catre Per-Arne Svensson de la Universitatea din Gothenburg, a cuprins un numar de cateva mii de pacienti bariatrici si publicat in JAMA Surgery. A examinat modul in care interventiile bariatrice au modificat relatiile pacientilor. Studiul s-a desfasurat pe o perioada de 4 ani si a inclus atat persoane singure in momentul operatiei cat si persoane aflate deja intr-o relatie. Sa constatat ca pacientii cu interventii bariatrice ce erau casatoriti sau se aflau intr-o relatie in momentul efectuarii interventiei, au prezentat cu 30% – 40% mai multe sanse de a divorta sau separa decat cuplurile in care nici unul dintre parteneri nu efectuase operatia. In schimb, persoanele care erau singure in momentul procedurii aveau de 2 ori mai multe sanse de a incepe o noua relatie decat persianele care nu au suferit interventii chirurgicale bariatrice.

Schimbarea modului de a privi mancarea dupa operatie

Interpretarea studiului pentru persoanele singure

Pentru persoanele singure, acest studiu pare sa sugereze schimbari pozitive in ceea ce priveste stima si increderea in sine. ceea ce contribuie la cresterea sanselor de a fi intr-o relatie de succes.

Interpretarea pentru persoanele aflate in relatie pe termen lung

In ceea ce privește persoanele in relatii pe termen lung, rezultatele acestui studiu sunt un pic mai complicate. Exista multi factori care pot determina o relatie sa se încheie iar pierderea in greutate poate sau nu sa fie una dintre ele. Schimbarile de personalitate pot duce la o fractura in cuplu. Gelozia sau invidia isi pot face aparitia in momentul cand parterenul supus interventie incepe sa se bucure de multa atentie in comparatie cu perioada obezitatii. Alteori operatia permite pacientului sa observe ca sunt intr-o relatie nesanatoasa si doar sansele mai reduse de a-si gasi un alt partener l-au facut sa ramana in cuplu. Studiul a mai descoperit cu cat scaderea in greutate e mai mare cu atat sansele unui divort sunt mai mari.

Riscurile si satisfactiile situatiilor sociale dupa operatie

In concluzie, studiul a aratat destul de clar ca separarile si divorturile sunt frecvente in urma unei interventii bariatrice. Motivul principal intuindu-se a fi stilul nou de viata adoptat de pacient ce incepe sa vada lucrurile si dintr-o alta perspectiva.

Discutati problemele cu partenerul dumneavoastra

Daca relatia este sanatoasa si ambii parteneri se sprijina reciproc, atunci comunicarea deschisa va poate ajuta sa treceti peste emotiile complicate de ambele parti ale acestei perioade.