Cat de buna este dieta ketogenica dupa gastric sleeve

Dupa operatie, un pacient este extrem de limitat in ceea ce poate manca. Pentru prima saptamana trebuie sa adere la o dieta lichida, Aceasta va fi urmata de o tranzitie la alimente moi si apoi progresiv va face trecerea la alimentele solide. Chiar si cand va ajunge la hrana solida, el nu va manca foarte diferit fata de perioada pre-operatorie. Obiectivele principale dupa o operatie de micsorare s tomacului sunt:

  • Asigurarea faptului ca organismul primeste o nutritie adecvata
  • Ajuta la scaderea in greutate si la mentinerea acesteia
  • Evitarea complicatiilor dupa interventie cum ar fi sindromul de dumping sau durerile de stomac.
  • Obisnuirea corpului de a consuma mese mai mici care pot fi digerate cu usurinta

Ce este dieta ketogenica

Dieta ketogenica este dieta ce ofera cantitati mari de grasimi bune, proteine in cantitati medii si evitarea aproape in totalitate a carbohidratilor. Scopul acestei diete este de a instrui organismul sa arda in primul rand grasimea decat carbohidratii.

Micsorarea stomacului si 8 mituri gresite ale operatiei

Este dieta ketogenica potrivita operatiei de micsorare a stomacului?

Este important ca pacientii care se re cupereaza dupa o interventie bariatrica sa aiba o dieta bogata in nutrienti. Dieta ketogenica este bogata in grasimi, ce pot fi dificil de absorbit dupa operatie.In plus grasimile nesanatoase pot duce la probleme de stomac incluszand greata, diaree si diaree.

In urma unei diete keto, corpul va fi fortat sa intre intr-o stare de ketoza, adica va incepe arderea rezervelor de grasime in loc de carbohidrati. Efectiv, in starile initiale ale recuperarii, corpul intra in aceasta stare din cauza ca stomacul tau micsorat se vindeca si fizic nu poti consuma suficient de multe calorii.

Exista riscul ca prin eliminarea carbohidratilor din alimentatie sa apara urmatoarele efecte negative:

  • oboseala cronica
  • tulburari intestinale (constipatie)
  • schimbari de dispozitie bruste, stari de nervozitate mai accentuate. Acesta este un raspuns natural al corpului si al creierului in lipsa carbohidratilor.
Durerea cauzata de operatia de micsorare a stomacului

Taierea carbohidratilor la minim, cum ar fi cele dintr-o dieta Keto sau Atkins, duc la o scadere semnificativa in greutate. Prin neintroducerea la timp a carbohidratilor in alimentatie, aceasta pierdere este nesustenabila.  Pacientii sunt impresionati de progresia lor in perioada urmatoare operatiei cand slabesc foarte mult. Asta ii face sa creada considere carbohidratii ca pe ceva rau. Pentru efecte pe termen lung, carbohidratii trebuie reintroduci in alimentatie si consumati cu moderatie, altfel lipsa acestora va duce la efecte secundare grave care pot afecta functiile principale ale corpului si metabolismul.