Cancerul de san si sansele dupa operatia bariatrica

Obezitatea mareste riscul de aparitie al cacerului

S-a demonstrat ca obezitatea mareste sansele aparitiei cancerului la san. Cauza exacta a acestui risc sporit poate varia de la persoana la persoana, dar unele mecanisme sunt acestea:

  1. Celulele grase si hormonii – tesutul gras produce cantitati mari de estrogen, care este legat direct de un risc crescut de cancer. Celulele grase de asemenea pot produce hormoni numiti adipokine, care au un impact negativ asupra cresterii celulare.
  2. Niveluri crescute de insulina – Persoanele obeze au majorita probleme cu cresterea insulinei in sange, o afectiune ce este legata direct de diferite tipuri de cancer.

Cat de mare este riscul cancerului de san in cazul unei femei obeze?

Un IMC mai mare decat cel normal este responsabil de o usoara crestere a riscului de cancer mamar la femei. Statistic, riscurile aparitiei cancerului de san in acest caz sunt cu 12% mai mari inainte de menopauza in cazul femeilor obeze. Pentru cele trecute de menopauza riscul creste cu 20%-40% sa dezvolte cancer mamar in cazul in care sunt supraponderale sau obeze.

Boala celiaca, intoleranta la gluten, dupa gastric sleeve

Alti factori ce determina cancerul de san

Obezitatea este un factor agravant, dar exista si alti factori ce participa la aceasta afectiune:

  • Varsta avansata – femeile peste 50 de ani sunt mai predispuse de a se imbolnavi
  • Sarcina tarzie sau lipsa sarcinilor – Femeile care au avut copii dupa varsta de 30 de ani sau cele ce nu au avut deloc, prezinta un risc mai mare
  • Femeile cu sanii mari, voluminosi – Riscul crescut provine din cresterea tesutului adipos
  • Istoricul familial – Predispozitia genetica influenteaza aparitia cancerului de san la femeile ce au avut in familie cazuri de acest tip

Cum reduce gastric sleeve riscul aparitiei cancerului de san

In concluzie, conform unor studii, pierderea cantitatilor daunatoare de grasime datorita operatiei de gastric sleeve, este o cale mult mai eficienta de a evita cancerul de san decat orice dieta pe care femeile supraponderale au incercat sa o tina.

Sarcina si cresterea fertilitatii dupa gastric sleeve