Caderea parului dupa micsorarea stomacului

Caderea parului dupa interventia de micsorare a stomacului, este un efect advers foarte frecvent pentru majoritatea pacientilor bariatrici.

Cat de des apare caderea parului la pacientii cu gastric sleeve

Procentual, aproximativ 30%-40% din pacienti sufera de pierdearea si caderea parului. Totuși, aceasta situație este temporara daca pacientul va urma recomandările chirurgului bariatric.

Cat va dura perioada de cadere a parului?

Caderea parului poate aparea in primele 6 luni dupa operatie, cu un debut in general in primele 3-4 luni de la efectuarea procedurii. Dupa aceasta perioada se va observa o incetinire a  caderii parului, pana intr-un punct in care veti observa ca recuperarea este totala, iar cantitatea de par va fi precum cum era inainte de operatie. Conditia este ca alimentatia sa fie riguroasa, iar aportul de vitamine si suplimente sa fie corespunzator.

Care e cauza senzatiilor de frig dupa gastric sleeve

De ce apare caderea parului dupa operatia gastric sleeve?

Principala cauza a caderii parului dupa interventia bariatrica, este modificarea drastica a alimentatiei si a obiceiurilor alimentare. Acest fapt poate fi mai accentuat daca pacinetul nu reuseste sa consume cantitatea necesara de nutrienti si micronutrienti necesari organismului in faza de recuperare. Cu alte cuvinte, reducerea drastica a numarului de calorii ingerate si absorbite in corp duce la acest fapt

Aceste modificari ale regimului alimentar, plus o monitorizare deficitara a proteinelor, a fierului sau a altor minerale precum zincul sau vitamina B pot face ca parul sa cada. Pierderea in greutate duce de asemenea la schimbari hormonale. benefice corpului. Cu toate acestea si acest lucru poate fi o cauza a pierderii parului dupa operatie.

Parul poate incepe sa arate schimbari fata de aspectul sau obisnuit, fiind mai subtire, mai scurt sau se va rupe mai usor de la radacina. Pierderea numarului de fire poate fi mai agresiva sau mai putin agresiva, acest lucru depinzand de la persoana la persoana. Dupa cum am mentionat insa, aceasta este o situatie temporara, iar atunci cand organismul se va stabiliza hormonal situatia va reveni la normal. Conditia este ca alimentele sa fie corespunzator consumate si sa se foloseasca suplimente necesare prescrise de catre medic.

Mancatului excesiv dupa micsorarea stomacului

Sa tinem totusi cont ca operatia de micsorare a stomacului, este o operatie majora, de “agresiune” chiar, asupra corpului, care la randul sau va declansa o serie de evenimente hormonale ce vor duce impreuna la caderea parului.

O alta cauza comuna si deloc de neglijat, este stresul emotional. Pana acum am discutat doar de cauzele modificarilor hormonale. Stresul emotional este la fel de important si este recomandat sa fie mentinut la niveluri cat mai scazute posibil.

Cum poate fi prevenita caderea parului dupa operatie?

Cel mai important fapt pentru a preveni caderea parului este ca in momentul interventiei si dupa sa fiti bine pregatiti fizic si mental. Trebuie sa aveti o idee clara despre ce inseamna aceasta operatie si cam tot ce presupune dieta de dupa. Daca pacientul este foarte responsabil si este foarte atent la ce mananca si cantitatile necesare, atunci probabil caderea va fi mai putin pronuntata. In spital, pacientul ar trebui sa primeasca informatii potrivite cu privire la alimentele bogate in proteine si suplimente ce vor ajuta la prevenirea caderii parului.

Carbohidratii pentru pacientii cu operatie gastric sleeve

Recomandari pentru a preveni caderea parului

    1. Consumarea de proteine de buna calitate
    2. Multivatime bariatrice: Vitamina B12, Biotina, Zinc, Acid Folic, Citrat de Calciu si Vitamina D. Atentia sporita asupra acestora
    3. Reducerea stresului emotional. Mai usor de spus decat de facut, reducerea stresului este o recomandare aparent simpla, dar foarte benefica. Incercati sa mergeti cat mai mult in natura, impartiti cat mai mult din timp cu cei dragi sau sport. Aceste lucruri sunt benefice atat pentru recuperare ulterioara cat si impotriva caderii parului.
    4. Multi pacienti sunt preocupati doar de rezultatul final al interventiei si vor pierde din vedere esentialul. Pierderea greutatii se va face treptat si nu accelerat sarind peste mese. Acest lucru este un fapt agravant ce va duce la un dezechilibru si sigur la caderea parului.
    5. Nu reduceti mai mult decat este necesar numarul de calorii si substante nutritive. Se intampla frecvent ca pacientii ce vada rezultatele foarte rapide si spectaculoase ale operatiei si sa isi diminueze numarul de calorii si nutrienti ingerati pentru a accenlera procesul de slabire. Este adevarat ca poate procesul de slabire va fi mai accentuat, dar totodata vor aparea si efecte secundare precum caderea parului. Asadar, cel mai bine aderati la un stil alimentar sanatos si respectati regimul alimentar prescris pentru a preintampina acest efect advers.