Boala celiaca, intoleranta la gluten, dupa gastric sleeve

Intelegerea Glutenului

Inainte de a discuta de boala celiaca (enteropatie glutenica), ar trebui sa avem inainte o scurta discutie de ce este glutenul si sa dam cateva exemple de alimente ce il contin. Glutenul este un tip de proteine ce se regaseste in grau dar si in alte cereale precum orz si secara. Glutenul este cel ce confera painii textura gumoasa si de asemenea da elasticitate aluatului.

Despre Boala Celiaca

Boala celiaca, este un tip de tulburare autoimuna ce afecteaza tractul digestiv. Atunci cand o persoana consuma alimente ce contin gluten, acest fapt duce la deteriorarea mucoasei intestinului subtire. Acest lucru duce la probleme grave digestive, eruptii cutanate, anemie, crampe si dureri, ulcere sau modificari ale ciclului mentrual la femei. Persoanele cu intoleranta la gluten, ce sufera de enteropatie glutenica, trebuie sa evite urmatoarele alimente, pentru a preveni durerile si disconfortul cauzat de acestea:

  • Grau de orice fel
  • Cuscus
  • Gris
  • Faina de cartofi
  • Cereale
Micsorarea stomacului, apneea in somn si reducea sforaitul

Este boala celiaca, ca si intoleranta la gluten, o alergie?

Celiachia si intoleranta la gluten nu sunt unul si acelasi lucru. Prima este o tulburare autoimuna, pe cand cea de-a doua reprezinta o sensibilitate crescuta la produsele ce contin glutem ce poate provoca o serie de simptome, de la severe pana la cele mai grave. De fapt toata notiunea de intoleranta la gluten este in dezbatere de catre lumea academica. Foarte multi nu sufera de vreo intoleranta la gluten, dar cumpara astfel de mancare doar din cauza marketingului agresiv. Un fapt cert insa este ca boala celiaca exista si dovedita stiintific si a fost diferentiata de o simpla intoleranta de gluten.

Pot face gastric sleeve daca sufar de boala celiaca?

Raspunsul este categoric, DA. Multi oameni ce sufera de aceasta afectiune si sunt obezi au suferit aceasta interventie. Este sigur si eficient. Dupa interventie pacientii oricum au o dieta echlibrata ce nu va contine gluten, ceea ce nu-i va expune vreunui pericol din acest punct de vedere.

Artrita si gastric sleeve operatie de solutie de vindecare

Poate declansa operatia bariatrica boala celiaca sau o intoleranta la gluten?

In cazuri rare, da, pacientii dupa o operatie bariatrica de micsorare a stomacului au dezvoltat o intoleranta la gluten sau au inceput sa sufere de celiachie. Mecanismul exact de dezvoltare nu a fost inca identificat. Speculativ, unii cercetatori banuiesc ca gastric sleeve-ul, prin socul operatiei la care este supus corpul, sa declanseze in acest mod afectiunea. Dar deocamdata aceasta teorie este doar o teorie, neconfirmata practic.